نگاهی گذرا به بازار محصولات ال ای دی در ایران نشان می دهد که با چه بازار آشفته ای مواجه هستیم!
یک لامپ ال ای دی 3 وات در گوشه ای از بازار 6500 تومان و در گوشه ای دیگر 16000 تومان! هرکس دم از حرفه ای بودنش در بازار می زند و انتخاب را برای مراجعین هر روز سخت تر از دیروز می کند. من نیز به عنوان یک مهندس برق با آشنایی نسبی به مسائل روشنایی گاها شدیدا دچار سردرگمی می شوم!
در این مطلب، یک توضیح مختصر در مورد انواع تکنولوژی های ال ای دی، موجود در بازار ارائه می کنم.
1- ال ای دی high power
این نوع ال ای دی را از نوع شکل داده های درشت ال ای دی آن (که معمولا هر دانه 1 واتی می باشد) می توانید بشناسید. خصوصیت این نوع لامپ یا چراغ، قابلیت پرتاب نور بسیار بالا با زاویه کوچک است. این نوع ال ای دی برای کاربری های هالوژنی و استفاده برای روشنایی موضعی مناسب است.
2- ال ای دی SMD
این نوع ال ای دی با بهرگیری از تعداد زیاد ال ای دی، به کاربر یک نور پخش می دهد. در صورت گشت در بازار حتما با لامپ های ال ای دی 7 وات AEG یا SPN مواجه شده اید. این لامپ ها از همین تکنولوژی برای ساخت بهره می برند و در نهایت یک نور پخش به شما ارائه می کنند.
3- ال ای دی COB
ال ای دی COB یا Chip on board این نوع ال ای دی بر اساس ارتقاء تکنولوژی ال ای دی SMD به بازار عرضه شده است. ال ای دی cob در طی تحقیقاتی به گونه ای که تعدادی دیود را بر روی هم و به صورت متمرکز قرار گرفت ، که به راندمان بالاتر با خواص نوری مفیدتری انجامید که نتیجه آن به تولید چراغ ها و لامپ های ال ای دی COB که هم پرتاب نور دارند و هم پخش نور انجامید . از طرف دیگر CRI (Color rendering index) این لامپ ها بالاتر میباشد ، یعنی طیف های نوری بیشتری را دارد و رنگ اجسام به رنگ واقعی در زیر این نور نزدیکترند.
خب حالا شما کدام تکنولوژی مورد نیازتان میباشد ؟ جواب این سوال بستگی به کاربری شما دارد . مثلا اگر ارتقاع سقف 3 متر به بالا باشد ، چراغ های COB و high power احتمالا (تاکید می کنیم احتمالا چون عوامل دیگری هم دخیلند) بیشتر مورد نیاز است .
اما تفاوت های فاحش قیمت ها در بازار!
اولین نکته این که هیچ ارزونی بی علت نیست! مخصوصا درنوع جنس ال ای دی که جای دزدی در این جنس بسیار زیاد میباشد .
دوم، صرفه روشنایی ال ای دی در زمان مشخض میشود ، یعنی به علت مصرف پایین، با طول عمر طولانی ارزش خرید شما مشخص میشود. متاسفانه ما با خرید یک جنس ارزانتر و بی کیفیت نه تنها از نور زیبای آن بهره نمی بریم بلکه با سوختن آن از هرمدل جنس ال ای دی که در بازار هست بی زار می شویم.
از کدام قسمت کم میگذارند ؟ از ترانس تبدیل که به چشم نمی آید ، از بخش خنک کن ، از اتصالات و سیم ها و در نهایت خود ال ای دی.
از کجا بفهمیم نوع جنس مطلوب نمیباشد ؟ در جواب شما را به مرور در این وبلاگ راهنمایی می کنیم.